Det verkar som att poker bara växter och växer. Ett tag var det tal om att den värsta “pokerboomen” var över, och till och med var det tal om att “bubblan håller på att brista”, men det stämmer inte enligt mig. Jag vill inte tala om någon “pokerbubbla” över huvud taget utan tycker att det som hänt och fortfarande pågår snarare är en revolution inom pokervärlden.

Den Nya pokerboomen
Det är inte första gången som poker exploderat i popularitet i Sverige. Efter andra världskriget hände lustigt nog samma sak, men då fick LO gå in och stoppa det hela eftersom det resulterade i alkoholism, slagsmål och ekonomiskt ruinerad arbetarklass. I början av denna »pokerboom« var många oroliga över att samma sak skulle hända – att spelberoendet skulle öka i och med den stora svenska casino utan registrering tillgängligheten internet ger. Svenska spel fick kämpa länge av denna anledning för att få tillåtelse att starta sin pokersajt. Men (och detta är kanske något av det mest intressanta inom utvecklingen) det verkar som att den ökade utbudet av spel via nätet har lett till ett ökat ansvarstagande från samtliga aktörer, både samhälle och företag. Inte bara statliga aktörer som Svenska spel arbetar för spelansvar, utan även privata aktörer tillhandahåller diverse låsfunktioner, utbildning och hänvisar till hjälplinjer.

Medias inkoppling
Spelbranschen omsätter ca 200 miljarder kronor om året. Poker är ett av de mest populära spelen idag. Det är alltså inte konstigt att media vill »lägga sig i« på ett eller annat sätt, då branschen har blivit en sådan stor del av samhället. Om det är något som säkrat pokerns fortsatta starka existens i samhället så är det antagligen de stora kommersiella kanalerna som mer eller mindre gjort kortspelet till en sport. På samma sätt som man visar fotbollsmatcher Svårsynade odds i Angler Gaming visar man även pokerturneringar av olika slag. Dessa »matcher« har, liksom inom sportens värld, publik och hejarklackar. Men istället för att skrika »AIK!« skriker publiken »All in!«. Hur proffsen som försöker läsa motståndarna och koncentrera sig på spelet tycker och tänker om detta är en annan fråga. Men allmänheten, och således media, verkar tycka om det.

Inte längre ett spel
Poker diskuteras väldigt mycket utanför spelet också. Diskussionsforum på nätet har exempelvis blivit allt fler och större. Proffs skaffar sponsorer och amatörer knyter kontakter. Poker har kommit för att stanna och blir mer och mer likt vilken sport eller yrke som helst.

Jag undrar hur seriositeten påverkas av medias hungriga käftar och den väldigt stora tillgängligheten. TV-program som Celebrity poker showdown fokuserar knappast på pokerspelet utan istället på att pokerspelarna är kändisar. Allt för att locka tittare. Alla vill bli pokermiljonärer och så länge man har en dator med internetuppkoppling och kan spelets regler så är det bara ett knapptryck bort för vem som helst att börja spela. Det kan vara väldigt irriterande för människor (mig skulle jag vilja påstå, med risk att låta skrytsam och arrogant) som faktiskt kan och försöker spela »riktig poker« att råka ut för en sk »synmaskin« som alltid synar med allt, eller går all-in det första han gör varje runda för att stjäla mörkrarna. Jag önskar, off the record, att det startades en pokersajt som har något slags inträdesprov för att man ska få registrera sig. Om denna del av pokerrevolutionen kommer ha en bestående negativ inverkan vet jag inte, och jag vill egentligen inte spekulera kring det. Man får helt enkelt bara hoppas på det bästa.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.